Żywienie

Jadłospis przedszkole

 

Jadłospis szkoła

    

Prawidłowe odżywianie ma znaczący wpływ na zdrowie, wzrost, harmonijny rozwój i dobre samopoczucie dzieci. Odpowiednia dieta zapewnia dziecku sprawność fizyczną, jego aktywność, zdolność do nauki oraz chroni przed rozwojem chorób powstających na tle wadliwego żywienia. Należy o nią zadbać w szczególności, kiedy dziecko intensywnie się rozwija i potrzebuje energii.

W codziennej diecie przedszkolaka powinny znaleźć się produkty ze wszystkich wymienionych grup. Każda z nich jest bowiem źródłem innych, cennych dla zdrowia dziecka składników odżywczych:

  1. Produkty zbożowe (mąki, kasze, ryż, makarony, płatki zbożowe, otręby, zarodki, pieczywo)- są głównym źródłem energii, ponadto dostarczają witamin z grupy B, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.
  2. Warzywa i owoce- są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz naturalnych przeciwutleniaczy.
  3. Mleko i produkty mleczne (mleko, jogurty, kefiry, maślanki, sery)- są źródłem nie tylko najlepiej przyswajalnego wapnia, który odgrywa ważną rolę w budowie kości i zębów, lecz także źródłem białka oraz witamin(głównie A,D,B2).
  4. Mięso, drób, jaja, ryby, nasiona roślin strączkowych, orzechy- ta grupa produktów jest źródłem wysokowartościowego białka, dobrze przyswajalnego żelaza, cynku oraz witamin A, D i witamin z grupy B oraz wielonienasycone kwasy omega-3.
  5. Tłuszcze- powinny pochodzić głównie z tłuszczów roślinnych (oleje: rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek) oraz   ryb zwłaszcza morskich, które są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze są ważne dla        przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K.

Tak jedzą nasi uczniowie!

Gofry z bitą śmietaną i owocami.

Lizak bananowy w czekoladzie

Galaretka owocowa z wafelkiem

Ciasto Smerfetka

Budyń śmietankowy z malinami i biszkoptem

Frytki warzywne z dipem jogurtowo-czosnkowymi pomidorowym

Pudding z kaszy manny z musem owocowym

Szwedzki stół -śniadanie w przedszkolu

 

Pizza własnego wypieku

Odpowiednio przygotowana pizza jest źródłem nie tylko kalorii, tłuszczu i soli, ale także wielu witamin i
mikroelementów. Ser zawiera sporo wapnia oraz witaminy z grupy B; sos pomidorowy to źródło
prozdrowotnego likopenu, a także witaminy A i potasu; cebula jest bogata w witaminę C, chrom i blonnik, a ponadto pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

Aby pizza nie straciła swoich zdrowotnych właściwości, powinna być świeża (nie mrożona) i i jedzona zaraz po wyjęciu z pieca. Czyli dokładnie taka jak u nas!

Zapiekanka ptysiowa z barszczykiem czerwonym

W barszczu czerwonym znajduje się wiele składników odżywczych, dzięki czemu ta zupa ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Warto ją jeść, ponieważ zawiera ona w sobie witaminę C, a także liczne witaminy z grupy B. Nie braknie w niej również witaminy A, która jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu barszcz czerwony ma silne działanie przeciwnowotworowe oraz, spowalnia proces starzenia się organizmu. Witaminy to jednak nie wszystkie składniki odżywcze, jakie znajdują się w barszczu czerwonym. Nie braknie w nim również minerałów takich jak wapń, żelazo, czy fosfor. Jedzenie czerwonego barszczu może być sposobem na uzupełnienie niedoborów potasu, sodu, a także cynku.

Jabłka zapiekane pod kruszonką z lodami

Jabłka są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają uczucie sytości i przyspieszają metabolizm, korzystnie wpływając na trawienie. Są też  dobrym źródłem witaminy C i doskonałym źródłem kwercetyny.  Mają także dużą liczbę polifenoli.

Deser truskawkowo-jogurtowy

Nasz deser z kaszy jaglanej z truskawkami, bananem i borówkami to prawdziwa bomba witaminowa. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, może zatem być spożywana przez osoby, które go nie tolerują. Jest zasadotwórcza, a więc wspomaga trawienie i pomaga w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej. Kasza jaglana jest bogata w składniki odżywcze. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, a także odznacza się wysoką zawartością witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu czy cynku. Warto również wspomnieć że, spożywając kaszę jaglaną, dostarczamy do organizmu dużo więcej żelaza, którego w innych zazwyczaj zjadanych kaszach jest znacznie mniej.  Owoce stanowią dobre źródło witaminy C, a jogurt jest skarbnicą żywych kultur bakterii fermentacji mlekowej. Obecność bakterii kwasu mlekowego w jogurcie wpływa na obniżenie pH w jelicie grubym, co sprzyja wchłanianiu wapnia, którego dużą ilość wprowadzamy do organizmu wraz z jogurtem. Wapń ma znaczenie w profilaktyce osteoporozy.

Szaszłyki owocowe

Owoców nie trzeba reklamować!  Wiadomo, że są doskonałym źródłem witaminy C, składników mineralnych oraz błonnika.

Tosty

Stół szwedzki

 

Lizak bananowo- czekoladowy z posypką cukrową

 

Chlebek pod puchową kołderką(tost francuski z jogurtem greckim i owocami)

 

Zapiekane jabłka pod kruszonką

Galaretkowa fantazja

Galaretka z wafelkiem

Walentynkowa babeczka

 

Kolorowe kanapki

Sernik na zimno

Sałatka owocowa

Shake truskawkowy

Pączki dla uczniów z okazji Tłustego Czwartku

Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem

Zapiekanki uśmiechnięte buźki i zapiekanki bagietki

Nuggetsy, ryż brązowy, groszek zielony zasmażany

 

Pudding czekoladowy z płatkami migdałowymi

 

Sakiewka z niespodzianką

Kinder niespodzianka

 

Brzoskwiniowa chmurka

Stół szwedzki