Jadłospis przedszkole
Jadłospis szkoła
Prawidłowe odżywianie ma znaczący wpływ na zdrowie, wzrost, harmonijny rozwój i dobre samopoczucie dzieci. Odpowiednia dieta zapewnia dziecku sprawność fizyczną, jego aktywność, zdolność do nauki oraz chroni przed rozwojem chorób powstających na tle wadliwego żywienia. Należy o nią zadbać w szczególności, kiedy dziecko intensywnie się rozwija i potrzebuje energii.
W codziennej diecie przedszkolaka powinny znaleźć się produkty ze wszystkich wymienionych grup. Każda z nich jest bowiem źródłem innych, cennych dla zdrowia dziecka składników odżywczych:
- Produkty zbożowe (mąki, kasze, ryż, makarony, płatki zbożowe, otręby, zarodki, pieczywo)- są głównym źródłem energii, ponadto dostarczają witamin z grupy B, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.
- Warzywa i owoce- są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz naturalnych przeciwutleniaczy.
- Mleko i produkty mleczne (mleko, jogurty, kefiry, maślanki, sery)- są źródłem nie tylko najlepiej przyswajalnego wapnia, który odgrywa ważną rolę w budowie kości i zębów, lecz także źródłem białka oraz witamin(głównie A,D,B2).
- Mięso, drób, jaja, ryby, nasiona roślin strączkowych, orzechy- ta grupa produktów jest źródłem wysokowartościowego białka, dobrze przyswajalnego żelaza, cynku oraz witamin A, D i witamin z grupy B oraz wielonienasycone kwasy omega-3.
- Tłuszcze- powinny pochodzić głównie z tłuszczów roślinnych (oleje: rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek) oraz ryb zwłaszcza morskich, które są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze są ważne dla przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K.
Tak jedzą nasi uczniowie!
Owocowy szwedzki stół
Śniadanie wielkanocne
Pudding z kaszy manny z musem truskawkowym
Pączki własnego wypieku
Bułeczka z dynią, szpinakiem i szynką dębicką
Rurki z kremem budyniowym
Owsianka na mleku z owocami
Zielone smoothie
Serek waniliowy z biszkoptem i rodzynkami
Deser galaretkowa fantazja
Muffinki marchewkowe
Zupa krem z dyni
Budyniowe misie
Ciasteczko francuskie z musem dyniowym
Ślimak bananowy
Tost francuski z jogurtem greckim i owocami
Muffinki czekoladowe (własnego wypieku) z lemoniadą
Gofry z cukrem pudrem i borówkami (własnego wypieku)
Galaretkowy motylek.
Palma owocowa
Bufet owocowo-warzywny
Jogurtowa fantazja
Muffinki czekoladowe własnego wypieku
Rurki z kremem budyniowym własnego wypieku
Pizzerinka z szynką, pieczarkami i żółtym serem
Gofry z bitą śmietaną i owocami własnego wypieku
Owocowy szwedzki stół.
Deser czekoladowy z musem jogurtowym i owocami
Krucha babeczka z serkiem śmietankowym i owocami
Walentynkowa beza
Walentynkowe jabłuszko
Zupa walentynkowa
Pączki własnego wypieku
Szarlotka z bitą śmietaną własnego wypieku.
Ciasto marchewkowe własnego wypieku.
Budyń z owocami.
Stół szwedzki.
Ciasteczko francuskie z twarożkiem i brzoskwinią
Pizzerinki
Kolorowe babeczki marchewkowe własnego wypieku.
Zapiekanka makaronowa z warzywami
Babeczki jogurtowe z owocami
Budyń śmietankowy z owocami.
Drożdżówka własnego wypieku.
Deser Panna cotta z musem truskawkowym.
Koktajl Shreka i ciasteczko owsiane z bakaliami.
Szwedzki stół – śniadanie przedszkolaków.
Deser czekoladowa chmurka
Bułeczki świnki.
Kebab z piekarnika, pieczone ziemniaki, sałata lodowa z jogurtem naturalnym
Filet z kurczaka po parysku, ziemniaki, groszek zielony
Budyń czekoladowy w wafelkach deserowych.
Gofry z bitą śmietaną i owocami.
Lizak bananowy w czekoladzie
Galaretka owocowa z wafelkiem
Ciasto Smerfetka
Budyń śmietankowy z malinami i biszkoptem
Frytki warzywne z dipem jogurtowo-czosnkowymi pomidorowym
Pudding z kaszy manny z musem owocowym
Szwedzki stół -śniadanie w przedszkolu
Pizza własnego wypieku
Odpowiednio przygotowana pizza jest źródłem nie tylko kalorii, tłuszczu i soli, ale także wielu witamin i
mikroelementów. Ser zawiera sporo wapnia oraz witaminy z grupy B; sos pomidorowy to źródło
prozdrowotnego likopenu, a także witaminy A i potasu; cebula jest bogata w witaminę C, chrom i blonnik, a ponadto pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Aby pizza nie straciła swoich zdrowotnych właściwości, powinna być świeża (nie mrożona) i i jedzona zaraz po wyjęciu z pieca. Czyli dokładnie taka jak u nas!
Zapiekanka ptysiowa z barszczykiem czerwonym
W barszczu czerwonym znajduje się wiele składników odżywczych, dzięki czemu ta zupa ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Warto ją jeść, ponieważ zawiera ona w sobie witaminę C, a także liczne witaminy z grupy B. Nie braknie w niej również witaminy A, która jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu barszcz czerwony ma silne działanie przeciwnowotworowe oraz, spowalnia proces starzenia się organizmu. Witaminy to jednak nie wszystkie składniki odżywcze, jakie znajdują się w barszczu czerwonym. Nie braknie w nim również minerałów takich jak wapń, żelazo, czy fosfor. Jedzenie czerwonego barszczu może być sposobem na uzupełnienie niedoborów potasu, sodu, a także cynku.
Jabłka zapiekane pod kruszonką z lodami
Jabłka są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają uczucie sytości i przyspieszają metabolizm, korzystnie wpływając na trawienie. Są też dobrym źródłem witaminy C i doskonałym źródłem kwercetyny. Mają także dużą liczbę polifenoli.
Deser truskawkowo-jogurtowy
Nasz deser z kaszy jaglanej z truskawkami, bananem i borówkami to prawdziwa bomba witaminowa. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, może zatem być spożywana przez osoby, które go nie tolerują. Jest zasadotwórcza, a więc wspomaga trawienie i pomaga w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej. Kasza jaglana jest bogata w składniki odżywcze. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, a także odznacza się wysoką zawartością witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu czy cynku. Warto również wspomnieć że, spożywając kaszę jaglaną, dostarczamy do organizmu dużo więcej żelaza, którego w innych zazwyczaj zjadanych kaszach jest znacznie mniej. Owoce stanowią dobre źródło witaminy C, a jogurt jest skarbnicą żywych kultur bakterii fermentacji mlekowej. Obecność bakterii kwasu mlekowego w jogurcie wpływa na obniżenie pH w jelicie grubym, co sprzyja wchłanianiu wapnia, którego dużą ilość wprowadzamy do organizmu wraz z jogurtem. Wapń ma znaczenie w profilaktyce osteoporozy.
Szaszłyki owocowe
Owoców nie trzeba reklamować! Wiadomo, że są doskonałym źródłem witaminy C, składników mineralnych oraz błonnika.
Tosty
Stół szwedzki
Lizak bananowo- czekoladowy z posypką cukrową
Chlebek pod puchową kołderką(tost francuski z jogurtem greckim i owocami)
Zapiekane jabłka pod kruszonką
Galaretkowa fantazja
Galaretka z wafelkiem
Walentynkowa babeczka
Kolorowe kanapki
Sernik na zimno
Sałatka owocowa
Shake truskawkowy
Pączki dla uczniów z okazji Tłustego Czwartku
Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem
Zapiekanki uśmiechnięte buźki i zapiekanki bagietki
Nuggetsy, ryż brązowy, groszek zielony zasmażany
Pudding czekoladowy z płatkami migdałowymi
Sakiewka z niespodzianką
Kinder niespodzianka
Brzoskwiniowa chmurka
Stół szwedzki